به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، ایرج حریرچی معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: در حال حاضر مشکلات ما در مقابله با کرونا موضوع اطلاعات نیست، بلکه عملکرد و عدم وفاداری مردم به یافتهها و دانستههای خودشان است. اگر مردم به دانستههای خود و آنچه یاد گرفتهاند عمل کنند، قسمت عمدهای از مشکلات در مورد ویروس کرونا برطرف میشود.
وی ادامه داد: در سیر یک عملکرد معقول از دانش به بینش میرسیم و بعد عملکرد شکل میگیرد. مثلا در جامعه هیچکس از مضرات مصرف سیگار ناآگاه نیست و خیلی از مردم نیز به مضرات سیگار اذعان دارند، اما درصد قابل توجهی از آنها مصرفکننده دخانیات هستند و این یعنی سیر معقول دانش، بینش و عملکرد شکل نگرفته است.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: در مواقعی مانند وقوع یک همهگیری ممکن است با اطلاعات نادرست و کذب روبهرو شویم که تصمیمگیری یا استنتاج نتیجه را با مشکل مواجه میکند که در حال حاضر نیز با چنین وضعیتی روبهرو هستیم.
عدم تاثیر تامیفلو و هیدروکسی کلروکین بر کرونا
حریرچی گفت: ثابت شده که اطلاعات درست و علمی مقطعی ما و دنیا در طول زمان تغییر میکند. در مورد ویروس کرونا در حال سپری کردن واحد درسی هستیم که در هیچ دانشگاهی تدریس و ارائه نشده است.
در مقطع اول کرونا، داروهایی مانند تامیفلو و هیدروکسی کلروکین خیلی معروف شد و در پروتکلهای بینالمللی و حتی سازمان جهانی بهداشت نیز وارد شد.
قرص تامیفلو که قیمت آن حدود ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان بود به یک میلیون و چند صد هزار تومانی هم رسید، اما اکنون ثابت شده که تامیفلو هیچ تاثیری ندارد و قرص کلروکین هم نه تنها تاثیری ندارد، بلکه اثرات مضر نیز در آریتمی قلبی دارد و میزان کشندگی آن در بیمارانی که این دارو را مصرف کردهاند بیش از بیمارانی بوده که این دارو را مصرف نکردهاند.
وی افزود: من در اسفندماه مبتلا به کرونا شدم و در آن زمان نیز دو داروی کلروکین و تامیفلو که در پروتکل درمانی کشور بود را مصرف کردم، اما امروز این دو دارو و یا برخی داروهای گرانقیمت دیگری که جدیدا مطرح و بعد ثابت شده که در درمان کرونا هیچ تاثیری ندارد، از رژیمهای درمانی کرونا خارج شده است.
یکی از خصوصیات علم، ابطالپذیری آن است که امکان دارد بعدها باطل شود، اما برخی اوقات موضوع شیادی، سوءاستفاده علمی یا نادانی مطرح میشود.
بهبود بیش از ۹۵ درصد مبتلایان
معاون کل وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در مورد ویروس کرونا بیش از ۹۵ درصد از افرادی که علامتدار یا مبتلا شدند، بدون هیچ اقدامی بهبود یافته و ۹۰ درصد از بیمارانی که بستری میشوند بهبود پیدا میکنند.
در این شرایط ممکن است راه سوءاستفاده و شیادی باز شود، زیرا اکثر افرادی که علائم کرونا دارند، بهبود پیدا میکنند. بنابراین این بیماران هر دارویی که مصرف کنند، در بیش از ۹۰ درصد موارد چون بهبود پیدا میکنند، گمان میکنند که دارو موثر واقع شده است.
حریرچی توضیح داد: گاهی در سطوح علمی هم شاهد نادانی برخی افراد هستیم و بدون اینکه از روش مناسب علمی و کارآزمایی بالینی حیوانی و انسانی گذشته باشد، دارویی را به عنوان داروی موثر بر کرونا مطرح و ادعا میکنند که این دارو تاکنون ۵ یا ۱۰ نفر از بیماران را درمان کرده است. حتی در مورد ماهیت ویروس و تاثیر آن، در فضاهای علمی دچار اختلاف نظر بودیم.
وی افزود: در ماههای گذشته، خیلیها در دنیا میگفتند که نیمکره شمالی در فصل تابستان با کاهش بیماری مواجه خواهد شد، اما در کشورهایی مانند ایران، آمریکا و برزیل و حتی در هوای سرد ۹۰ کشور دیگر، بیماری به شدت در حال افزایش است. بنابراین اطلاعات نادرست میتواند مردم و سیاستگذاران را در تصمیم گیری دچار اشتباه کند.
راهنمایی برای استفاده مردم از اطلاعات درست کرونایی
معاون وزیر بهداشت گفت: باید مردم را به اطلاعات درستی که منجر به تغییر رفتار مناسب میشود، راهنمایی کنیم و اینکه بخواهیم به مردم اطلاعات متعددی بدهیم، صرفا به خاطر توجه به یک رسانه هیچ فایدهای ندارد. گاهی خبر خوب، خبر بد و منفی است و خیلیها مشتری اینگونه خبرها هستند. در حال حاضر نیاز به ایجاد آرامش و ترس آگاهانه در جامعه داریم که منجر به تغییر رفتار شود.
وی گفت: نیازی نیست که مردم در مورد خاصیت ژنتیک یا آنتیژنی یا میزان عمر ویروس کرونا اطلاعات خیلی زیادی داشته باشند، بلکه انتظار داریم مردم چند رفتار صحیح را رعایت کنند؛ ماسک بزنند، دستهای خود را به طور مرتب بشویند، فاصلهگذاری فیزیکی را رعایت کنند و برای خود و اعضای خانوادهشان زندگی سالم و مناسبی را فراهم کنند.
نظر شما